Oralna higijena kod dece

Svakoj mami koja zakaže i odradi tretman u nekoj od Ionickiss ordinacija, poklanjamo jednu Ionickiss FLAT četkicu i jednu Ionickiss KIDS četkicu za najmlađe! Oralna higijena kod dece preduslov je za njihovo celokupno zdravlje. Pozovite 064 0 30 80 40 i sačuvajte osmeh celoj porodici!

Oralna higijena kod dece utiče ne samo na blistav osmeh, već i na čitavo zdravlje mališana, kao i kod odraslih. Dosta roditelja smatra da mlečni zubi ne igraju značajnu ulogu, jer ih vremenom zamenjuju stalni. Zbog takvog mišljenja u našoj zemlji, nažalost i dalje postoji negativan odnos izvađenih i plombiranih mlečnih zuba.

O oralnoj higijeni dece treba brinuti od dana njihovog rođenja.

Prema jednoj anketi čak 60 odsto roditelja male dece je izjavilo da tek od treće godine počinju da vode računa o oralnoj higijeni kod dece. Ovaj stav je pogrešan i može negativno uticati na zdravlje deteta, jer postoji rizik da se karijes javi pre prvog pranja zuba.

Stomatolozi naglašavaju da je oralno zdravlje beba bitno. Već u prvim danima po izlasku iz porodilišta treba početi sa brisanjem bebinih usta, nepca i desni posle hranjenja. Za to možete koristiti vlažnu sterilnu gazu ili, pak, specijalno dizajnirane naprstke.

Mlečni zubi su ključni za razvoj vilice i formiranje stalnih zuba. Ukoliko se na njima razvije karijes, infekcija se kasnije može preneti na stalne zube. To može dovesti do brojnih nepravilnosti zubnog niza, pa i gubitka zuba. Takođe, mlečni zubi utiču na pravilan govor.

Sa pojavom prvih zuba oralna higijena kod dece zahteva dodatnu pažnju. Prvi korak jeste zamena gaze četkicom i postepeno navikavanje deteta na redovno pranje zuba. Stomatološka četkica treba biti manjeg obima i mekana (Ionickiss nudi idealno rešenje) kako ne bi došlo do iritacije desni. Poželjno je da četkicu svog deteta menjate što češće, a ne na predviđena 3 meseca. Nije redak slučaj da prilikom pranja zuba deca žvaću četkice, pa one brže gube svoju funkcionalnost.

Oralna higijena kod dece podrazumeva i prvu posetu stomatološkoj ordinaciji. Na prvoj kontroli stomatolog će proveriti kako napreduju zubi mališana i dati vam savete za dalju negu. Ujedno, ovo je odlična prilika da sprečite strah od stomatologa kod dece. U prvim godinama deca nisu dovoljno vešta, pa pranje njihovih zuba obavljaju roditelji. Učenje mališana da samostalno peru zube počinje od 6. godine. Ukoliko ne krenete na vreme dete neće razviti zdrave navike. Zato je bitno da od ranog detinjstva decu usmerimo na pavilan način održavanja oralne higijene.