60831087_142413830176193_7984038110786699463_n

Pranje zuba - sa pastom ili bez?

Uz svaki izvršen tretman u Ionickiss stomatološkim ordinacijama dobijate na poklon Ionickiss jonsku četkicu za zube koja nam dolazi iz Japana, uz koju je pranje zuba delotvorno i bez paste! Više o četkici možete saznati na www.ionickiss.rs

Kao što smo ranije pominjali, veoma je važno redovno održavati oralnu higijenu.  Pre svega prati zube barem dva puta dnevno, ujutru i uveče. Ali veoma je bitno znati na koji način se zubi pravilno peru kako bi samo pranje imalo najbolji efekat. Od velike važnosti je i kvalitet same četkice, njenih vlakana kao i paste za zube.

Uklanjanje zubnog plaka čije taloženje proizvodi kamenac, ključno je kako bismo imali zdrave zube i lep osmeh.

 

Uloge paste za zube

 

Paste za zube imaju tri glavne uloge: 

1. Čišćenje zuba od ostataka hrane, imaju lubrikantno dejstvo, pomažu čišćenje i penušaju, te se ostaci hrane i bakrerije sakupljaju u peni, a kasnije i ispljunu.
2. Da daju ustima osećaj svežine i čistoće, dezedorantni efekat. Pacijenti često zbog osećaja zadaha peru zube više od 5-6 puta dnevno.
3. Da u sebi sadrže hemioprofilaktička sredstva, odnosno hemijske supstance koje će imati deterdžentno svojstvo (hemijski uticati na uništavanje bakterija).

Dakle paste za zube imaju brojne svoje uloge, i u nekim situacijama imaju terapijski efekat. Međutim, pasta nije ključna ili neophodna kako bismo ukonili bakterije sa zuba.

Pranje zuba bez paste

 

Najviše bakterija, kao i ostataka hrane se najefikasnije, pre svega uklanja MEHANIČKI. Dakle PRAVILNIM pranjem i četkanjem zuba (zamislite prljave posude recimo, koje ako ipak ne izribate, ne možete ukloniti prljavštinu). Ni jedno hemijsko sredstvo ne može ukloniti ostatke hrane. Dakle suština je u mehaničkom iščetkavanju naslaga sa površine zuba, a pasta svojim hemisjkim efektom dodatno doprinosi i olakšava. Kod Ionickiss četkice imamo i jonsku komponentu, koja pored svih još dodatno (jonskim, pa samim tim uopšte rečeno hemijskim putem) dodatno doprinosi i poboljšava pranje zuba! Tu leži prednost Ionickiss četkice.

Postoje razne vrste vlakana. Pored klasičnog, flat tipa vlakana, kod Ionickiss soft četkice imamo i vlakna sa produženim tankim vrhovima. Oni zalaze u interdentalne (međuzubne) prostore, kao i u tanke i nepristupačne fisure i jamice, i uz oslobađanje jona dodatno doprinose čišćenju zuba. 

Kod male dece, zbog opasnosti gutanja paste, preporučujemo našu četkicu, jer dokazano mogu efikasno ukloniti plak i bez paste za zube.

Ionickiss četkica za zube koja deluje na bazi negativno naelektrisanih jona i uklanja plak sa Vaših zuba predstavlja idealan instrument koji će Vam pomoći da sačuvate zdravlje i lepotu vaših zuba, čak iako zube perete bez paste.